1 januari 2016

North by Northwest (1959)

Huvudroller: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis
Regissör: Alfred Hitchcock
Producent: Alfred Hitchcock
Manus: Ernest Lehman
Musik: Bernard Herrmann
Foto: Robert Burks
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär: 28 juli 1959
Svensk titel: I sista minuten

En film som kallats "den första James Bond-filmen", med en aktör (Cary Grant) som senare faktiskt var påtänkt (men avfärdad, då han bara ville skriva kontrakt på en enstaka film) för rollen som just James Bond i Dr. No 1962.
North by Northwest brukar anses vara en av Alfred Hitchcocks bästa filmer, stundom sedd som den allra bästa. Det är inte mycket jag har att invända mot detta; den här filmen är ruggigt bra, uppe på samma nivå som häxmästarens Vertigo, Rear Window och Psycho.
Cary Grant spelar en alldaglig reklamman som råkar bli misstagen för att vara någon helt annan - han blir jagad av agenter från en mystisk organisation och blir dessutom oskydligt anklagad för mord och därmed också jagad av polisen. Hans väg korsas även av en kvinnlig spion (Eva Marie Saint) i denna frostiga Kalla Kriget-historia.
Hitchcock är i sitt esse här; North by Northwest är en slipad och snygg filmberättelse, full av sådana detaljer och vändningar som denne regissör var en mästare på. Som alltid är filmen en helhet där ingenting lämnas åt slumpen. Allt passar ihop och skapar ett verk som är heltäckande och mycket väl sammanhängande; musik (av den återkommande Hitchcock-kompositören Bernard Herrmann), fotografiska lösningar, klippning, scenografi, rekvisita, ja till och med förtexterna. En stilistisk och stilbildande film, inte minst manusmässigt. Och med flera scener som blivit ikoniska. Jag tänker då naturligtvis på exempelvis sekvensen där Grant jagas av ett besprutningsflygplan samt slutscenerna uppe på Mount Rushmore.
En ytterst välgjord och spännande film. Grant är perfekt i huvudrollen, Saint ackompanjerar honom bra och James Mason kallt ruggig som ledaren för den ovan nämnda organisationen.
Martin Landau (senare känd från bl.a. TV-serien Mission: Impossible) återfinns i en biroll som underhuggare åt Mason.
North by Northwest rekommenderas varmt. En rackarns bra spionthriller.
Intressant dessutom att leka med tanken att Cary Grant skulle kunnat ha blivit James Bond istället för Sean Connery. Hade det funkat?
Den frågan låter jag stå obesvarad. Svårt att föreställa sig kanske, med facit (Connery, den överlägsne Bond) i hand.
Betyg: 5/5







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar