2 maj 2014

Sunset Boulevard (1950)

Huvudroller: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim, Nancy Olson
Regissör: Billy Wilder
Producent: Charles Brackett
Manus: Billy Wilder, Charles Brackett, D.M. Marshman Jr.
Musik: Franz Waxman
Foto: John F. Seitz
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 4 augusti 1950
Svensk titel: Sunset Boulevard

Ett tveklöst mästerverk av den store regissören Billy Wilder - den typen av film där story, dialog, regi, skådespelarinsatser, foto, musik och övergripande stämning och atmosfär smälter samman i en perfekt enhet.
William Holden spelar en misslyckad manusförfattare i Hollywood som av en händelse träffar en avdankad stumfilmsstjärna (Gloria Swanson) och dras in i hennes bisarra värld där hon lever på storverk från det förgångna och vägrar att inse att filmindustrin och omvärlden har fortsatt att utvecklas utan henne.
William Holden var en av 1950-talets stora stjärnor. Förutom Sunset Boulevard så gjorde han roller i exempelvis Stalag 17 (där han blev Oscarsbelönad), Executive Suite (med Barbara Stanwyck), Sabrina (av Billy Wilder, med Humphrey Bogart och Audrey Hepburn) och The Bridge on the River Kwai (med Alec Guinness).
Han är mycket bra i Sunset Boulevard, men filmens stora stjärna - som sig bör, skulle man kunna säga, med tanke på storyn - är Gloria Swanson.
Hon var en stor stjärna och modeikon under stumfilmsepoken, bl.a. känd för ett flertal samarbeten med regissören Cecil B. DeMille. Hon tog sedermera steget över till ljudfilm, men hennes karriär på vita duken dalade i takt med att 30-talet gick mot sitt slut, och hon övergick till radio och TV och så småningom även teater.
Sunset Boulevard blev således en filmcomeback för Gloria Swanson, och hon är verkligen fantastiskt bra i sin roll. Hon är fullständigt övertygande som den avdankade stjärnan - hennes manér, tirader och förvridna föreställningar om verkligheten är tragikomiska, skrämmande och fascinerande. Man tror på hennes gestaltning av någon som en gång var lysande och viktig, men som med tiden slocknat och närapå glömts bort. En imponerande rolltolkning, och den karaktär som denna oförglömliga film till väsentlig del kretsar kring.
En rolig detalj i Sunset Boulevard är att stumfilmsstjärnorna Buster Keaton, Anna Q. Nilsson och H. B. Warner dyker upp i småroller, och regissören Cecil B. DeMille och skvallerkolumnisten Hedda Hooper medverkar som sig själva. Inslag som ökar filmens känsla av autenticitet.
En klassisk, fascinerande film som måste ses. Vinnare av tre Oscars, bl.a. för bästa manus.
Betyg: 5/5





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar