11 oktober 2015

Modern Times (1936)

Huvudroller: Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Stanley "Tiny" Sandford
Regissör: Charlie Chaplin
Producent: Charlie Chaplin
Manus: Charlie Chaplin
Musik: Charlie Chaplin
Foto: Ira H. Morgan, Roland Totheroh
Studio: United Artists
Premiär: 5 februari 1936
Svensk titel: Moderna tider

Så är det då dags för en av filmhistoriens mest legendariska, berömda och kända gestalter att kliva in på bloggen - Charlie Chaplin.
När han 1934 började sina förberedelser för Modern Times, så planerade Chaplin att med denna göra sin första ljudfilm. Men han övergav dessa planer och gjorde den till en stumfilm - en arena där han skapat sin berömmelse och där han var mest bekväm. 1936 hade ju ljudfilmen sedan flera år tillbaka etablerat sig och i princip blivit det gällande sättet att producera skapelser för vita duken, men Chaplin var rädd att förlora publik ifall han skulle utveckla sin ikoniske luffarkaraktär till en ljudfilmsfigur.
Modern Times är sålunda en sen stumfilm, även om här finns inslag av ljud. Vissa hörbara repliker ingår, även om de är få, och ljudeffekterna är synkroniserade. Också Chaplins berömda version av Léo Daniderffs komiska sång "Je cherche après Titine" är helt hörbar - det var här som filmpubliken för första gången fick lyssna till Charlie Chaplins röst.
Filmen är en komisk satir och ett romantiskt melodrama över två vilsna, vinddrivna karaktärer (Chaplins luffare och Paulette Goddards föräldralösa unga kvinna) och deras desperata försök att överleva i den moderna, industrialiserade världen.
Vi bjuds på ett helt pärlband av klassiska scener; Chaplins eskapader vid det löpande bandet och de gigantiska kugghjulen, den dåraktigt roliga sekvensen med ätmaskinen, den halsbrytande rullskridskoscenen och inte minst den vackra, romantiska och hoppingivande slutscenen.
Charlie Chaplin är en tidlös gestalt i filmhistorien - en karaktär vars komik verkligen skrider över kulturella gränser och som kunde och kan roa en hel värld. Och Modern Times tillhör hans största stunder.
Hans påverkan på och influerande av efterkommande komiker kan knappast heller överskattas; det är svårt att tänka sig Jacques Tati, Gösta Ekman och Rowan Atkinsons "Mr Bean" utan Chaplins ande i bakgrunden. Exempelvis.
Det här är en rolig, fantastiskt underhållande och varm komedi med mycket hjärta. Den måste ses.
Kuriosa: Charlie Chaplin och Paulette Goddard var gifta mellan åren 1936 och 1942.
Betyg: 5/5





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar