28 januari 2017

It's a Wonderful Life (1946)

Huvudroller: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers
Regissör: Frank Capra
Producent: Frank Capra
Manus: Frances Goodrich, Albert Hackett, Frank Capra, efter novellen The Greatest Gift av Philip Van Doren Stern
Musik: Dimitri Tiomkin
Foto: Joseph Walker
Studio: RKO Radio Pictures
Premiär: 20 december 1946
Svensk titel: Livet är underbart

En ofantligt populär och kritikerrosad film som i USA sedan slutet av 1970-talet fått samma jul-TV-klassikerstatus som Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson hos oss i Sverige.
It's a Wonderful Life handlar om den ekonomiskt trängde och desperate affärsmannen George Bailey (James Stewart) som får besök av en ängel (den alltid utmärkte birollsspecialisten Henry Travers) som visar honom hur livet i hans lilla hemstad sett ut om han aldrig existerat.
Filmen utspelar sig till väsentlig del kring juletid. Regissören Frank Capra stod inte sällan för skapelser med ett starkt socialt patos, och It's a Wonderful Life är inget undantag: Julen, denna laddade och känslomässigt starka högtid, får stå som ram för det budskap som Capra och kompani lyfter fram - att vänner och familj, vänskap och kärlek, gör en människa rikare än vad några pengar i världen kan åstadkomma. George Bailey offrar dessutom sina egna, personliga drömmar för de högre värdena i att hjälpa sina nära och kära, hedra arvet från sin bortgångne far och bilda familj med den kvinna som han på något vis är ämnad att leva tillsammans med.
Filmen är från en annan tid än vår, såklart, och många av de värden som den betonar är "traditionella" och konservativt "sunda", men det gör den inte mindre giltig idag. Vem är att säga emot budskapet att vänskap är kittet som håller samman stora delar av livet? Vad har man om man inte har vänner?
Det är mycket hjärta i den här filmen, och man kan säkert kalla den sentimental, men det - bland mycket annat - som den också har, det är Jimmy Stewart. It's a Wonderful Life var hans favorit av alla filmer han gjorde, och man förstår varför. Inte minst är han själv fantastisk i rollen som George Bailey. Hans "everyday man"-utstrålning kommer här verkligen till sin rätt. Han var en filmstjärna, men få kunde som han spela en vanlig man, med fel och brister och självironi och humor. Kort sagt, han kunde göra en roll till en människa av kött och blod. Hans rolltolkning här är trovärdig, mänsklig, rolig och mycket gripande.
En närmast perfekt film, fem poäng av fem möjliga från mig.
Ett tips: Ha en näsduk till hands mot slutet. För mig är det alltid kört där...
Betyg: 5/5





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar