11 juni 2014

Singin' in the Rain (1952)

Huvudroller: Gene Kelly, Debbie Reynolds, Donald O'Connor, Jean Hagen
Regissörer: Gene Kelly, Stanley Donen
Producent: Arthur Freed
Manus: Betty Comden, Adolph Green
Musik: Nacio Herb Brown, Arthur Freed
Foto: Harold Rosson
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär: 27 mars 1952
Svensk titel: Singin' in the Rain

Musikalfilmernas musikalfilm? Ja, åtminstone en film som innehåller minst ett fullständigt legendariskt sång- och dansnummer. Ni vet, scenen där Gene Kelly dansar och sjunger i meterhög snö... äh, skojar bara.
Singin' in the Rain är en lättsam och trivsam musikalkomedi som utspelar sig på 1920-talet - där vi får följa några skådespelare/artister under övergången från stumfilm till ljudfilm.
Mer än själva storyn, så är behållningen (och det är verkligen en stor behållning - detta är glädjespridande underhållning på hög nivå) ett antal riktigt klassiska sång- och dansnummer som tillhör filmhistorien.
Titelnumret känner väl alla till. Gene Kellys plaskande, dansande och sjungande i hällregnet är ett underbart nummer. En rolig, elegant och snygg dansuppvisning, och en helt ljuvligt fin sång till detta. Jag fullständigt älskar det. Och hela stilen, hela tonen - en vinkning från en svunnen era, ett slags testamente från den gångna filmhistorien. Jag skulle vilja säga att om man inte älskar detta sång- och dansnummer, då kommer man nog aldrig riktigt att kunna lära sig älska den typ av underhållning (ja, eskapism om du så vill) som det klassiska Hollywood bjöd på.
En annan klassiker i Singin' in the Rain är Donald O'Connors halsbrytande och akrobatiska paradnummer "Make 'Em Laugh". Kuriosa: Efter att detta nummer filmats, fick O'Connor läggas in en sväng på sjukhus. Han var nämligen rökare av fyra(!) paket cigaretter per dag vid denna tid. Starkt jobbat att utföra det hela, måste med facit i hand sägas...
Singin' in the Rain är storartad underhållning som man blir lycklig av. Och stjärnorna i den här filmen är exempel på en sorts underhållare som var vanliga förr, men numera blir alltmer sällsynta: De skådespelare som både kan agera, sjunga och dansa. Och då menar jag agera, sjunga och dansa bra. Tänk efter. Hur många nu aktiva kommer du på?
Betyg: 5/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar