24 juni 2014

The Wizard of Oz (1939)

Huvudroller: Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr
Regissör: Victor Fleming
Producent: Mervyn LeRoy
Manus: Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf, efter romanen The Wonderful Wizard of Oz av L. Frank Baum
Musik: Herbert Stothart, Harold Arlen, E. Y. Harburg
Foto: Harold Rosson
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär: 25 augusti 1939
Svensk titel: Trollkarlen från Oz

En av alla tiders mest kända och berömda musikalfilmer, och en film som förärats otaliga hyllningar, referenser, parodier och nya versioner - och fortsätter att göra så. Figurerna och flera av scenerna har fått ikonisk status, och hamnat på skivomslag, i avsnitt av The Simpsons, på mängder av amatörscener i teater- och musikalsammanhang m.m.
The Wizard of Oz var en av de tidigaste färgfilmerna, och en film som även märktes i mängden pga sina fantasifulla kostymer och för den tiden avancerade specialeffekter.
Filmen var en kritikersuccé, men publikens intresse var inte lika omedelbart - denna framgång och kult- och/eller klassikerstatus har växt fram med tiden. Numera måste The Wizard of Oz ju anses vara ett av den amerikanska kulturhistoriens mest älskade och igenkända verk.
Judy Garland spelar flickan Dorothy, som tillsammans med sin hund Toto sveps med en tornado från sitt hem på landsbygden i Kansas och hamnar i det magiska landet Oz. Där ger hon sig ut på en färd - tillsammans med Plåtmannen, Fågelskrämman och det fega Lejonet, som hon träffar på sin väg - för att hitta Trollkarlen, som kan hjälpa henne hem igen.
Det här är ett roligt äventyr för hela familjen. Det är festligt, fantasifullt och ganska flummigt. Judy Garland fångar starkt med sin energi och sitt livfulla spel - hon gör sin roll på stort allvar (hon var sexton år när filmen spelades in, och mycket av den bärs av hennes ungdomliga livlighet) och hon kompletteras mycket fint av de mer erfarna aktörerna som spelar hennes roliga följeslagare. 
Och vem kan glömma "Over the Rainbow"? En av filmhistoriens vackraste sånger.
Det här är en film som man ska ha sett. Toppenbra underhållning, helt enkelt.
Belönad med två Oscars: En för "Over the Rainbow" och en för själva filmmusiken.
Betyg: 5/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar