19 april 2014

The Grapes of Wrath (1940)

Huvudroller: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Russell Simpson
Regissör: John Ford
Producent: Darryl F. Zanuck, Nunnally Johnson
Manus: Nunnally Johnson, efter en roman av John Steinbeck
Musik: Alfred Newman
Foto: Gregg Toland
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 24 januari 1940
Svensk titel: Vredens druvor

Ett mycket starkt och sevärt drama, baserat på den blivande (1962) Nobelpristagaren i litteratur John Steinbecks klassiska roman med samma namn.
The Grapes of Wrath handlar om den fattiga familjen Joad, som under Stora Depressionen blir av med sin gård och tvingas lämna Oklahoma för att söka arbete i Kalifornien. Vi får följa dem på deras mödosamma väg västerut; väl där visar det sig att verkligheten ser helt annorlunda ut än den fantastiska tillvaro som målats upp för dem.
Henry Fonda hade varit framgångsrik på vita duken sedan mitten av 30-talet, men hans karriär fick mer fart och en extra tyngd genom huvudrollen som Tom Joad. Han blev nominerad för en Oscar för bästa manliga huvudroll, men förlorade till James Stewart i The Philadelphia Story. (Stewart hade å sin sida röstat på Fonda som vinnare.)
Fonda var verkligen en mångsidig skådespelare, och i The Grapes of Wrath är han mycket bra. Man tror på honom, helt enkelt. Jane Darwell (Oscarsbelönad) som Tom Joads mor och John Carradine som f.d. prästen Casy gör helt fantastiska insatser bredvid Fonda.
Filmen är en gripande, suggestiv upplevelse som stannar i minnet länge. Gregg Tolands foto är makalöst.
På tal om Oscars, så vann även John Ford en sådan för sin regi.
Filmen fick vid premiären viss kritik för sin vänsterpolitik, och i slutet så är det väl nästan så att det predikas framför kameran... Men det känns inte som att det spelar någon som helst roll när helheten är så övertygande och intagande.
En riktigt, riktigt bra film.
Betyg: 5/5






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar