16 juli 2014

The Lost Weekend (1945)

Huvudroller: Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry, Howard Da Silva
Regissör: Billy Wilder
Producent: Charles Brackett
Manus: Charles Brackett, Billy Wilder, efter en roman av Charles R. Jackson
Musik: Miklós Rózsa
Foto: John F. Seitz
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 16 november 1945
Svensk titel: Förspillda dagar

Ett fyrfaldigt (bl.a. för bästa film och regi) Oscarsbelönat drama av mästaren Billy Wilder. Filmen vann också det vid den tiden finaste priset - "Grand Prix du Festival International du Film" - vid filmfestivalen i Cannes ("Guldpalmen" började delas ut först 1955).
The Lost Weekend handlar om en alkoholiserad författare (spelad av Ray Milland) och hans beroende, hans nära relationer och kamp för att sedermera bli nykter. Ett för den tiden ganska kontroversiellt ämne på vita duken, men likväl en stor succé både hos kritiken och publiken.
Filmen är Ray Millands stora triumf; detta blev hans livs roll, och han fick pris för sin insats både på Oscarsgalan och i Cannes. (Jag vet att jag tjatar om Oscars hit och Oscars dit här på bloggen, men de där statyetterna är ett sätt att ur amerikanskt perspektiv mäta filmisk framgång - och min blogg handlar ju faktiskt om gammal amerikansk film.)
Ray Milland är lysande och fullständigt trovärdig i sin roll. Vi följer honom hela tiden nära, nära och hans kamp blir realistisk, svettig, köttig och gripande. The Lost Weekend tillhör honom. Honom och den stilsäkre Billy Wilder.
Milland kanske är lite bortglömd idag, men han var en betydande stjärna på sin tid. Förutom denna roll så gjorde han huvudroller i t.ex. äventyrsfilmen Reap The Wild Wind (1942, av Cecil B. De Mille, med John Wayne), den romantiska komedin The Well-Groomed Bride (1946, med Olivia de Havilland) och Alfred Hitchcocks Dial M for Murder (1954, med Grace Kelly).
Jane Wyman i den kvinnliga huvudrollen är också bra. Hon vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll som våldtagen dövstum kvinna i Johnny Belinda (1948), och var nominerad i familjefilmen The Yearling (1946, med Gregory Peck), dramat The Blue Veil (1951) och romantiska Magnificent Obsession (1954, med Rock Hudson). På 80-talet fick hennes karriär en nytändning genom TV-såpan Falcon Crest, där hon spelade en av huvudrollerna.
På 40-talet var hon gift med Ronald Reagan, men det hör verkligen inte hit.
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar