29 juli 2014

Leave Her to Heaven (1945)

Huvudroller: Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain, Vincent Price
Regissör: John M. Stahl
Producent: William A. Bacher
Manus: Jo Swerling, baserat på en roman av Ben Ames Williams
Musik: Alfred Newman
Foto: Leon Shamroy
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 19 december 1945
Svensk titel: Min är hämnden

Ett svartsjukedrama med nyanser av film noir.
Gene Tierney spelar en kvinna - en femme fatale om man så vill - som lämnar den man hon är förlovad med (Vincent Price) och gifter sig med en annan (Cornel Wilde), efter bara några dagars bekantskap med denne. Hennes svartsjuka visar sig vara rent sjuklig, och denna besatthet får henne att begå fasansfulla brott. Alla i makens närhet påverkas av kvinnans svartsjuka och filmen får en stark och oundviklig upplösning.
Leave Her to Heaven är ett effektivt och närmast kvävande drama. Det är gestaltat i vackra bilder och miljöer (Oscarsbelönat färgfoto!) och denna prydliga fernissa gör händelserna än mer starka. Gene Tierney nominerades för en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll, och hon är verkligen bra här. Hon spelar sin roll med isande kyla och återhållsamhet, mitt bland de ofta undertryckta känslostormarna, och det blir en minnesvärd gestaltning.
Men det är inte bara Gene Tierney som är bra i Leave Her to Heaven. En av de stora anledningarna till att filmen är så sevärd, är att hela ensemblen är bra. Ingen av aktörerna faller utanför ramen, alla är duktiga och minnesvärda.
Filmen var en stor framgång hos biopubliken; den spelade in över 5 miljoner dollar, och sålunda den av 20th Century Fox filmer under 1940-talet som spelade in mest pengar.
Titeln till denna film är tagen från William Shakespeares Hamlet. I första aktens femte scen så ber Vålnaden till Hamlet att inte hämnas på Drottningen, utan "leave her to heaven, and to those thorns that in her bosom lodge to prick and sting her".
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar