15 maj 2014

The Adventures of Robin Hood (1938)

Huvudroller: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains
Regissörer: Michael Curtiz, William Keighley
Producenter: Hal B. Wallis, Henry Blanke
Manus: Norman Reilly Raine, Seton I. Miller
Musik: Erich Wolfgang Korngold
Foto: Tony Gaudio, Sol Polito
Studio: Warner Bros.
Premiär: 14 maj 1938
Svensk titel: Robin Hoods äventyr

Robin Hood var en roll som kom att bli synonym med Errol Flynn under lång tid. Tidigare var det Douglas Fairbanks som förknippats med rollen, som han gestaltat i stumfilmen Robin Hood från 1922.
Det här är ett matinéäventyr av det klassiska slaget. Samtidigt kanske en typ av film som får många av dagens åskådare att generat skruva på sig i filmtittarsofforna. Kanske till och med ta fram en skämskudde att gömma sig bakom. "They don't make 'em like this anymore", skulle man kunna säga. Och nej, det gör dom ju inte. Tiden har väl, får man säga, sprungit ifrån sådana här filmer på flera sätt. Det är liksom så muntert, så käckt, så töntigt... Men därmed inte sagt att man på 2010-talet inte kan gilla det, inte kan titta på det. Klart man kan! Man måste se filmen för vad den är, sätta in den i sin rätta tid och sin rätta kontext. Naturligtvis gör man inte den här typen av filmer längre: Den kom ju för 76 år sedan!
Det här är en typ av äventyrsfilm där hjälten gärna utstöter ett "Ha ha ha HAA!" när han fäktas. Alla män har lustiga frisyrer och bär åtsittande trikåer. Slagsmålen är rumsrena och osannolika och det finns en hederskod mellan fiender.
Errol Flynn klarar utan vidare av 35 motståndare med sitt svärd, sin pilbåge och sitt frejdiga humör. I början av filmen, i en fullständigt obetalbar scen, slår han ner Prins Johns vakter med en död hjort.
Låter jag negativ? Tycker ni att jag raljerar? Ja, men mycket i den här filmen är ju fånigt. Men jag älskar den ändå! Den är daterad, men det är väl just det som är grejen. Det är en typisk matinéfilm från en svunnen tid. Det var så här det såg ut, det var så här man gjorde på den tiden. Och allt är gjort med ett så oförskämt gott humör att man inte kan låta bli att gilla hela spektaklet. Det är muntert, frejdigt och romantiskt. Och roligt! Och då menar jag inte att man skrattar åt filmen, man skrattar med den.
Errol Flynn och Olivia de Havilland (som här spelar Lady Marian, såklart) var ett strävsamt par på vita duken. De möttes i sammanlagt åtta filmer, förutom denna så bl.a. i piratäventyret Captain Blood (1935), den historiska krigsfilmen The Charge of the Light Brigade (1936) och några westernfilmer.
The Adventures of Robin Hood belönades med tre Oscars, bl.a. för bästa musik.
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar